Luontopoluille NFC-teknologian kanssa

Noin 72 prosenttia Suomen kokonaispinta-alasta on metsää. Patikointi kesällä, murtomaahiihto talvella, marjojen ja sienten kerääminen tai rauhallinen kävely metsässä, ovat suosittuja vapaa-ajan aktiviteetteja Suomessa. Metsä on osa arkipäivän elämää.

Suomessa on tuhansia luontopolkuja, jotka kulkevat kauniiden maisemien, jokien ja rakennusten varrella. Poluille on rakennettu useita opaskylttejä, joissa kerrotaan nähtävyyksistä tai alueellisesta luonnosta ja eläimistä. Ongelmana on ollut, etteivät opastaulut tahdo säilyä pitkään ankarissa ulkotiloissa. Onko manuaalisille opaskylteille sitten vaihtoehtoja?

NFC-teknologia on erinomainen vaihtoehto informaatiotauluihin sen kestävyytensä takia. NFC-tunnisteissa on myös se etu, että sisältöön voi tehdä helposti ja nopeasti muutoksia tarvittaessa. NFC-teknologia on sisäänrakennettuna suuressa osassa mobiililaitteita, jolloin viemällä puhelin tai laite lähelle NFC-tunnistetta, se reagoi tunnisteeseen automaattisesti ja suorittaa halutun toiminnon. NFC-tunnisteen sisältämä informaatio voi olla esimerkiksi linkki alueen historiikkiin, videoon tai karttapalveluun.

Esimerkiksi Tarvaalan luontopoluilla yhdistettiin ulkotilan informaatiotaulu ja NFC-tunniste, jolloin tauluista tehtiin riittävän isoja tekstin lukemisen helpottamiseksi. Sisälle on implementoitu NFC-tunniste, jotta se on säältä, lialta ja ilkivallalta suojassa. Vaikka taulu sotkeentuisikin, toimii NFC-tunniste moitteetta NFC-mobiililaitteella luettuna. Opastaulujen avulla kulkija pääsee tutustumaan alueeseen ja sen kulttuurihistoriaan.