Everyday RFID: Matkakortti

RFID-MATKAKORTTI

Matkakortti on älykortti, jonka sisään on upotettu elektroniikkaa joukkoliikennematkan maksamista varten. Matkakortti toimii RFID-tekniikalla, eli kortin luku ja mahdollinen kirjoitus korttiin tapahtuu langattomasti radiotaajuudella. Matka maksetaan näyttämällä korttia lukijalaitteelle liikennevälineeseen noustessa. Kortille voidaan ladata aikaa (matkustuspäiviä), tietyn välin kulkemiseen oikeuttavia matkoja tai arvoa (rahaa), jolla voi maksaa erihintaisia matkoja.

Tiedot perustuvat Tampereen ja Helsingin kaupunkien yksittäisiin kortteihin. Eri ikäisissä korteissa saattavat sirutyypit ja data vaihdella. Muissa maissa ja kaupungeissa toimintaperiaate on samankaltainen, mutta toteutustapoja saattaa olla useita erilaisia.

OMINAISUUDET

RFID-tekniikka:

Sirutyyppi:

Tietosisältö:

x

Käyttötapa:

NFC (lyhyt lukuetäisyys)

Mifare DESFire ISO/IEC 14443 Type A (ISO/IEC 14443-2, 14443-3, 14443-4, 7816-4)

Muistirakenne tukee sovelluksia, joihin tallennetaan tieto mm. saldosta ja voimassa olevista vyöhykelipuista. Tarvittaessa tunnisteen UID (yksilöllinen sarjanumero) on käytettävissä, mutta se voidaan myös piilottaa.

Matkakorttijärjestelmät käyttävät matkakortilla olevaa tietoa ja järjestelmässä olevaa tietoa. Matkakortti sisältää tarvittavat tiedot matkan maksamiseen. Maksulaitteet liikennevälineissä ovat yhteydessä taustajärjestelmään jatkuvasti, ja lipputiedot tallentuvat järjestelmään.

Ratkaisu mahdollistaa nopean maksutapahtuman ja järjestelmä havaitsee korttien tietojen väärinkäyttöyritykset. Usein saldo ja lipputiedot lisätään varsinaiseen taustajärjestelmään, ja ne päivittyvät kortille vasta, kun korttia seuraavan kerran käytetään. Myyntipisteessä kortti voidaan päivittää heti.

Mitä tietoa matkakortilta voi lukea?

Löysitkö jonkun kadottaman matkakortin? Useimmissa Tampereen seudun matkakorteissa käyttäjän nimi on luettavissa kortilta puhelimen NFC-sovelluksella. Tiedon lukemiseen ei tarvita salasanaa, mutta tietojen muokkaaminen on estetty.

Helsingin HSL-matkakortilla tieto ei ole luettavissa yhtä helposti. Lukemalla matkakortin puhelimella HSL:n Oma matkakortti -sovelluksella voi tarkistaa kortilla kortilla olevan saldon ja voimassa olevat lipputuotteet.

Matkalippujen lisäksi älykortteihin voidaan ohjelmoida myös muita tietoja, jolloin niitä voidaan käyttää mm. kulkuluvissa ja maksuvälineenä.

Esimerkkejä siruista:

Tampere matkakortit: Mifare DESFire 4 kB (MF3ICD40)
Helsinki matkakortit: Mifare DESFire EV1 2 kB (MF3ICD21)

Yleistä / Mifare DESFire

Mifare DESFire tukee useiden sovellusten käyttämistä ja tarjoaa nopean ja turvallisen tiedonsiirron sekä turvallisen tiedon tallentamisen (”multi-application smart card”). Tyypillisiä käyttökohteita ovat matkaliput, kulunvalvonta, kanta-asiakaskortit, henkilökortit, maksukortit (esim. pre-paid ja lahjakortti).

TOTEUTUS

Toteutukseen saatavissa olevia tuotteita Toptunniste WEB STORE’ssa:

Tunnisteet:

Lukijalaite (matkakortin luentaan / muihin käyttäjän tunnistuksella käytettäviin palveluihin)

Kysy lisää myynnistämme >>

Everyday RFID kertoo miten ja millaisissa käytännön tilanteissa RFID- ja NFC-teknologiaa hyödynnetään. Toimialakohtaisia RFID-sovelluksia löytyy yllättävän monista arjen tilanteista. Poimi vinkit erilaisista käyttötavoista ja niihin sopivista tunnistevaihtoehdoista. Toptunniste toteuttaa RFID- ja NFC-ratkaisuja monien eri alojen, kuten teollisuuden, logistiikan, terveydenhuollon ja palveluiden, tarpeisiin. Tuotemyyntimme toimittaa asiakaskohtaisiin tarpeisiin parhaiten soveltuvat RFID-tunnisteet ja laitteet.